De problematikker, du henvender dig med, vil være afgørende for, hvordan dit terapeutiske forløb tilrettelægges.

Psykodyamisk terapi

Psykodynamisk terapi vil her betyde relationel psykoterapi.

Selv når vi er alene, relaterer vi os til andre i tankerne – ofte er vi dybt engageret i en indre samtale med personer, vi føler os knyttet til. Med den relationelle tilgang er jeg optaget af din indre virkelighed, der grundlæggende ses som relationel.

Et fokus på at forstå, hvordan du handler i relationer, åbner nye veje. Det løsner op for følelsen af magtesløst at være låst fast i bestemte handlemønstre og relationer med de følelsesmæssige omkostninger, der kan være forbundet hermed.

Kognitiv terapi

Med en kognitiv tilgang til terapi er det muligt at gå konkret og systematisk til værks. Her undersøger vi sammen, hvilke typiske tanke- og handlemønstre, der spiller ind i forhold til de problematikker, du henvender dig med.

Med denne tilgang anvendes metoder, som indebærer, at du får hjemmeopgaver. Det kan være i form af skemaer, der udfyldes med dine iagttagelser og overvejelser omkring følelser og måder, du tænker på. Eller det kan være andre mere handlingsprægede opgaver, som vi sammen aftaler.

Mentaliseringsbaseret terapi

Mentalisering kan betegnes som evnen til at være opmærksom på og forstå både os selv og andre som individer, der handler på baggrund af intentioner, følelser og erfaringer. Sagt med andre ord handler mentalisering om at se bag om både andres og din egen adfærd. Når vi har en god mentalisering, er vi også bedre til at regulere vores følelser og reaktioner.

Mentaliseringsevnen udvikles gennem hele livet. Under kriser eller psykisk pres kan denne evne sættes mere eller mindre ud af kraft – og vi er “i vores følelsers vold”. Senere, når vi har genvundet mentaliseringsevnen, har vi måske svært ved at forstå, at vi reagerede, som vi gjorde i situationen.

Når vi er opmærksomme, åbne og nysgerrige i forhold til at forstå de behov, mål og grunde, der ligger bag vores impulser, handlinger og tankemønstre, er vi mindre tilbøjelige til at lade os overvælde og rive med af følelserne. Det giver bedre muligheder for at håndtere udfordringer i det hele taget og særligt i relation til andre mennesker.

En veludviklet evne til at forstå andres baggrunde for handling er en vej til færre komplikationer og misforståelser i relationer.