Siden Me Too bevægelsen startede, har der både været debat og generel fokus i medierne på sexisme og seksuelt krænkende adfærd i forskellige sammenhænge. Mange, der har været udsat for krænkelser, er stået frem og har fortalt deres historier.

Men én ting er, at kulturen og normerne nu ændres fremadrettet. Noget andet er, hvilken betydning det har haft for den enkelte at have været udsat for seksualiserende adfærd eller overgreb i en relation, hvor der ikke er en jævnbyrdig magtbalance.

Det kan fx være chefen, der inviterer eller presser til seksuelt samvær som en betingelse for forfremmelse, det kan være en lærer på en videregående uddannelse, der kommenterer en elevs krop foran klassen, når hun/han skal fremlægge noget, eller det kan være uønskede berøringer af ansatte til julefrokosten fra chefens side.

Nogle tænker, at noget af dette ”bare er harmløs flirten”. Men forskellen mellem harmløs flirten og krænkelser er dog i denne sammenhæng, at den ene er i en magtposition overfor den anden, og det derfor kan have store konsekvenser for både karriere og økonomi eller andet, hvis man afviser eller siger fra.

Jeg har som psykolog mødt en del mennesker, der har været udsat for dette. Det har været svært for dem at tale med andre om det, de har været ud for. Både fordi der for mange er en voldsom skam og måske selvbebrejdelser forbundet med oplevelserne – men også fordi de ikke kan vide sig sikre på, at de møder den rette forståelse for den betydning, og de ofte langstrakte negative konsekvenser krænkelserne har haft.

I et samtaleforløb hos mig kan vi sammen undersøge, hvilken betydning din historie har haft for netop dig og dit liv, og sammen sætte fokus på, hvordan du kan lægge oplevelserne bag dig.