Autoriseret psykolog Helle Hundahl

At søge hjælp

Mennesker møder gennem livet en række udfordringer.

De fleste af disse udfordringer vokser vi ved at stille op til. Vi tager uden videre kampen op, arbejder os gennem dem og bruger en blanding af egne erfaringer samt støtte fra det netværk, vi omgiver os med.
Nogle gange møder vi dog udfordringer, vi ikke kan magte. De veje frem, vi ser for os, virker blinde – ligesom vi kan møde følelser i forbindelse med udfordringerne, som overvælder os.

Følelser kan ind i mellem være så voldsomme, at de giver os fornemmelsen af at falde eller af at briste indeni.
En følelse kan også opleves, som om den har karakter af fysisk smerte – sådan kan sorg eller dyb skam føles. Når følelser opleves så smertelige, udvikler vi ofte overlevelsesstrategier, der på kort sigt beskytter os mod at mærke dem, men på længere sigt bliver en klods om benet.
Det kan fx handle om, at vi trækker os væk fra nære relationer for at undgå at blive såret eller afvist, men det kan også handle om at lukke af til sider af os selv.

Når vi mennesker lukker af til sider af os selv, bliver vores liv fattigere. Samtidig har de skjulte sider tendens til at presse sig på og vise sig som uforklarlig uro eller angst, ligesom de kan dukke op som sørgmodighed, der måske breder sig mere og mere indefra og ender med at sætte os i en tilstand, der kan diagnosticeres som depression.

Når vi således er overvældet af vores følelser og har udviklet uhensigtsmæssige handlemønstre, ser vi måske ikke de veje frem, der for andre er indlysende. Vi oplever ofte at få en masse gode råd om, hvilke veje vi skal gå, men alle synes lige umulige.

I tilfælde hvor tilværelsen føles håbløs, hvor følelserne overvælder dig eller hvor det er gået op for dig, at du sidder fast i nogle uhensigtsmæssige overlevelsesstrategier, kan det være en ide at opsøge en psykolog.

Hos psykologen er det muligt i et neutralt rum at undersøge sammenhænge og arbejde på at finde nye måder at forstå og håndtere svære følelser på.

Efterhånden letter tågen, og de veje der før synes blinde, kan vise sig at føre frem til nye og livsbekræftende oplevelser.

Tilbage til forsiden                Terapien                Profil                 Info